środa, 6 sierpnia 2014

Papryka faszerowana ryżem, oliwkami i serem ricotta

Pewnie nieliczni z nas wiedzą, że papryka to jedna, wielka bomba witaminowa. To dobre źródło witaminy C, E, prowitaminy A, kwasu foliowego, a także związków mineralnych takich jak: potas, magnez czy wapń. Poza tym, jest bardzo smaczna i można ją jeść pod każdą postacią.

Ja, np. lubię ją na kanapce, grillowaną, pieczoną, marynowaną... w sumie to każdą! :) Aczkolwiek, przez całe dzieciństwo nie znosiłam jej zapachu i tym samym w ogóle jej nie jadłam. Smak zmienił mi się dopiero za czasów liceum i wtedy też oszalałam na punkcie papryki.

Dzisiaj prezentuję Wam paprykę faszerowaną, którą zrobiłam wczoraj na obiad. Będziemy ją jeść jeszcze dzisiaj, bo wczoraj pochłonęliśmy raptem po jednej i byliśmy pełni... Tak zapychają!
No, ale - nieskromnie - w smaku są po prostu obłędne...

Zapraszam!



Składniki:
6 papryk (u mnie mix)
1,5 szklanki ugotowanego ryżu Basmati
170g czarnych oliwek
100g zielonych oliwek
3 pomidory
1 duża cebula
1/2 opakowania sera ricotta Galbani
świeża natka pietruszki oraz 1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
oliwa z oliwek




WYKONANIE:

1. Ryż gotuję na sypko i studzę. 
Papryki myję, odkrawam górną część (ok. 1 cm) i pozbawiam gniazd. Przekładam do dużej miski i zalewam zimną wodą z solą (1,5 łyżeczki). Odstawiam na minimum 30 min., aby papryka nabrała smaku.
Górne części zostawiam.

2. Pomidory zalewam wrzątkiem, odstawiam na 10 min. Obieram ze skórki i kroję drobno, a nadmiar wody odciskam w dłoni. Przekładam do miski.
Oliwki kroję w plasterki i dodaję do pomidorów.
Cebulę siekam w drobną kosteczkę i podsmażam na oliwie do zeszklenia. Studzę.
Zimny ryż i ricottę dodaję do reszty składników. Przyprawiam porządnie solą, pieprzem, natką, oregano i dobrze mieszam. Dodaję cebulę i jeszcze raz mieszam.

3. Papryki osuszam i przycinam spody, żeby się nie przewracały (oczywiście najpierw sprawdzam czy trzeba; niektóre stoją bez podcinania).
Napełniam farszem z górką. Na wierzch daję jeszcze po łyżce ricotty. Nakładam odkrojone górne części.

4. Papryki układam w żaroodpornym naczyniu, polewam sporą ilością oliwy i oprószam solą.
Piekę przez 40 min. w nagrzanym do 190*C piekarniku.
Podaję z bagietką i domowym tzatziki.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz