środa, 9 lipca 2014

Super zapiekanka makaronowo-warzywna

Składniki:
ok. 250g macaroni (mini kolanka)
1/2 cukinii zielonej
2 pomidory
500g pieczarek
1 opakowanie ulubionej mieszanki warzywnej (u nas są świeże, ale może być też mrożonka)
4 jajka
150g startego, żółtego sera
150ml kwaśnej śmietany
Sól i pieprz
1 łyżeczka bazylii, czosnku granulowanego oraz odrobina świeżej natki pietruszki
4 łyżki oleju roślinnego

WYKONANIE:

1. Makaron gotuję wg. opisu na opakowaniu. Odcedzam i studzę.
Mieszankę warzywną smażę przez ok. 10 min. w woku (jeśli nie macie, to na dużej patelni).
Zdejmuję z ognia, dodaję macaroni i mieszam.
Pieczarki kroję w plasterki i połowę smażę na 2 łyżkach oleju, aż się dobrze zrumienią.
(połowę, ponieważ lepiej usmażyć taką ilość pieczarek na dwa razy, gdyż im jest ich mniej na patelni, tym lepiej się smażą, nie puszczają tyle wody i - przede wszystkim - pięknie się rumienią)
Odsączam je z tłuszczu i przekładam do woka. Powyższą czynność powtarzam.
Całość studzę.

2. Jajka roztrzepuję. Dodaję śmietanę, ser i mieszam.
Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem oraz bazylią i pietruszką.

3. Jajka przelewam do woka i mieszam wszystkie składniki.

4. Tortownicę o średnicy 21cm wykładam papierem do pieczenia.
Przekładam masę makaronową, lekko dociskam łyżką i posypuję odrobiną startego sera.
Na wierzchu układam na przemian cienkie plasterki cukini i pomidora, które dodatkowo przyprawiam solą i pieprzem.
Piekę ok. 30-35 min. w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Przed pokrojeniem i podaniem studzę ok. 15-20 min.



SMACZNEGO!

1 komentarz: