niedziela, 25 sierpnia 2013

Torta di ricotta czyli Włoski sernik

Jednym z lepszych przepisów, jakie wpadły mi ostatnio w ręcę jest Torta di ricotta czyli Włoski sernik by Chef Lidia Bastianich.
http://lidiasitaly.com/recipes/detail/1129
Przepis jest naprawdę prosty, a wypiek tak smaczny, że można by zjeść całą foremkę.
Poczytałam trochę w internecie i zauważyłam, że wiele jest wersji bez alkoholu i bez mascarpone, i nie zawsze używa się ciasteczek amaretto, więc zrobiłam taką "tańszą" wersję.

Nie skupiajmy się na szczegółach i przejdźmy do konkretów... ;)

Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm)
500g ricotty
4 jajka
100-150g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 laska wanilii
Garść rodzynek królewskich
Starta skórka z jednej pomarańczy (lub kandyzowana)
Starta skórka z jednej cytryny
Masło do wysmarowania tortownicy
Bułka tarta do posypania


Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Oddzielamy jajka.
Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż masa będzie jednolita i jasna. Dodajemy ziarenka wanilli i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy ricottę, startą skórkę i odciśnięte z wody rodzynki. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Następnię ubijamy białka na sztywną masę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50-60min na "złoty kolor".
Sernik pozostawiamy w piekarniku i tam go studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony posypujemy cukrem pudrem.

PS Ważne jest, aby sernik piec w tortownicy o małej średnicy - najlepiej 20cm.
Torta di ricotta nie "rośnie", że tak powiem, więc im mniejsza foremka tym "wyższy" sernik i wygląda ładniej :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz