niedziela, 25 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe z imbirem i rodzynkami (bez tłuszczu)

Strasznie dużo czas upłynęło od ostatniego posta z przepisem... Przestałam pisać, ale nie gotować czy piec :)
Po prostu za dużo się działo na mojej głowie. W końcu odnalazłam spokój i mogę śmiało wrócić do prowadzenia tego bloga.
Na razie powracam z wersją w języku polskim. Myślę, że z czasem dojdzie angielska :)



Na "dzień dobry" po długiej przerwie - lekkie ciasto imbirowe na jogurcie bez dodatku tłuszczu.
Inaczej nazwałabym je "Na winie", jak mówi moja Mama. Sekret takiego ciasta polega na tym, że dodajemy to, co się nam pod rękę nawinie :)
Dziś przyjeżdżają rodzice Dominika. W mieszkaniu zabrakło oleju i jakiegokolwiek tłuszczu, którego mogłabym użyć do pieczenia, więc pozostało wyczarowanie ciasta beztłuszczowego.

Ciasto jest lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim... baaardzo smaczne!
TIP: Ciasto smakuje jeszcze lepiej posmarowane masłem lub ulubionym dżemem :)


Składniki (na standardową keksówkę):
400ml jogurtu waniliowego lub naturalnego/owocowego (najlepiej półtłustego)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (Tortowa, typ 450)
3 jajka (całe)
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru w proszku
Garstka rodzynek królewskich (złotych)

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Cukier, jogurt, imbir i jajka miksujemy w misce do momentu uzyskania jednolitej masy.
Proszek oraz mąkę łączymy ze sobą.
Przesiane suche składniki stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując.
Kiedy masa jest jednolita dodajemy rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką.
Całość przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika na ok. 50-55 min, do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubionym lukrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz