wtorek, 27 sierpnia 2013

Spaghetti alla Norma

Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na makaron? Vege? Oto i on!
Chyba nikt mi się nie dziwi, że tak kocham włoską kuchnię. Jest najsmaczniejsza, zróżnicowana, zdrowa.
Żyć nie umierać :)


Kilka słów o dzisiejszym daniu (źródło: Wikipedia)
Pasta alla norma jest klasycznym daniem kuchni sycylijskiej. Pochodzi z Katanii - włoskiego miasta u podnóża Etny, położonego na wschodnim wybrzeżu Sycylii. (...) Rzekomo nazwa pochodzi od XXI w. opery "Norma" Vincenza Belliniego.

Wspaniała Maria Callas... Posłuchajcie.



Składniki (na 4 osoby lub 2 bardzo głodne ;P)
1 opakowanie sera Ricotta (250 g)
2 bakłażany
5 łyżeczek soli
Oliwa z oliwek do smażenia
300-400g lub po prostu 1 opakowanie spaghetti (wedle uznania)
2 ząbki czosnku, grubo posiekane
Ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 puszki pokrojonych pomidorów
Świeża bazylia (mała garstka)


Rozgrzewamy piekarnik do 200*C.
Bakłażany myjemy i kroimy w podłużne pasy ok. 5mm.
Oprószamy je solą z dwóch stron i odstawiamy na ok. 30 min.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wykładamy Ricottę i pieczemy ok. 30-35 min.
W międzyczasie grubo siekamy czosnek.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. opakowania.
Bakłażany odciskamy z nadmiaru wody. Rozgrzewamy oliwę i smażymy z dwóch stron przez ok. 10 min. Ważne, żeby plastry były mocno zrumienione.
Bakłażany wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Następnie kroimy w szerokie kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i pieprz cayenne, i podsmażamy przez ok. 30 sek.
Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą wedle uznania.
Gotujemy na małym ogniu przez 10-15min, do uzyskania konsystencji sosu.
Następnie do sosu dodajemy odlany makaron, bakłażany i mieszamy.
Pozostawiamy na małym ogniu ok. 2 min.
Całość przekładamy do dużej miski. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i bazylię.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz