sobota, 9 listopada 2013

Zupa krem z pieczonych ziemniaków i selera

Chciałam odtworzyć zupę, którą podzielił się z nami w tym tygodniu mój przyszły teść... Nie wyszło to samo, ale równie smacznie. Okazało się, że teścia zupa była z samego selera. Tak myślałam... A Dominik wmawiał mi, że to jakaś kapusta, o losie... :P


Składniki:
7 ziemniaków
1/2 dużej cukinii
1/4 selera (korzeń)
1/2 pora
1 ząbek czosnku
1 litr wody
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa (warzywna)
rozmaryn, tymianek, natka pietruszki, curry
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

+ blender


Piekarnik rozgrzewamy do 190*C.
Obrane ziemniaki przekrawamy na połówki. Cukinię tniemy w grube paski.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Opruszamy rozmarynem, solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy, aż się ładnie zarumienią czyli ok. 25 minut.



Kroimy pora i podsmażamy na maśle ok. 5 min., w garnku, w którym będziemy gotować zupę. 
W międzyczasie obieramy i kroimy selera. Dorzucamy do pora i smażymy razem ok. 10 min.
Pod koniec smażenia dodajemy suszoną natkę pietruszki, tymianek i pieprz.
Zalewamy wodą. Dorzucamy kostkę rosołową i ząbek czosnku.
Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie skręcamy gaz na najmniejszy i gotujemy wywar ok. 7 min.
Dodajemy ziemniaki i cukinię, i pozostawiamy na małym ogniu ok. 15-20 min.

Garnek zdejmujemy z kuchenki. Blendujemy.
Podajemy, np. z natką pietruszki. Jak kto woli :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz