czwartek, 31 lipca 2014

Krucha tarta z kremem mascarpone i jagodami

Ostatnie dni to na zmianę upał, deszcz, upał, deszcz, praca, praca, praca. Od ostatniego wpisu zrobiliśmy z Dominikiem kilka obłędnych zapiekanek i zup, i wszystkie czekają na swoje "5 minut", ale jakoś ciężko się zmobilizować do stworzenia wpisu... Jak ja nie lubię lata.

Ale, ale... Dzisiaj naszła nas ochota na jakiś prosty i niedrogi deser, więc z tej okazji przedstawiam Wam tę letnią, baaardzooo kruchą i przepyszną tartę :)


Składniki na spód:
3/4 opakowania ciastek Digestive (opakowanie 400g)
1 łyżka kakao (niesłodzone)
1 łyżka cukru
125g masła
+ forma do pieczenia tarty

WYKONANIE:

1. Ciasteczka mielę bardzo drobno (a dokładniej: powoli i starannie blenduję, bo nie mam robota kuchennego z prawdziwego zdarzenia), dodaję kakao i cukier. Dokładnie łącze składniki.

2. Masło rozpuszczam i studzę.
Dodaję do zmielonych ciasteczek z kakao i dokładnie mieszam szpatułką.
(Masa po ścisnięciu w dłoni nie powinna się rozsypać)

3. Masę wysypuję na spód i dobrze przygniatam. Następnie równo po brzegach.
Spód nakłuwam w kilku miejscach widelcem.

4. Piekę przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Wyjmuję i całkowicie studzę.


Składniki na krem:
250g mascarpone
250ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Aromat waniliowy lub odrobina pasty waniliowej
+ jagody

WYKONANIE:

1. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję mascarpone i miksuję chwilę do połączenia składników i żeby nie było grudek (nie za długo, bo wszystko się zważy).

2. Dodaję aromat waniliowy i mieszam łyżką.
Miskę w kremem zakrywam folią i wstawiam do lodówki na ok. 2h.

3. Schłodzony krem rozprowadzam po wystudzonej tarcie i dekoruję jagodami.
Wstawiam ponowanie na min. 1h
do lodówki.



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Świetna! Idealna na lato, bo nie trzeba godzinami stać przy piekarniku i można kombinować z dodatkami owoców ;)


    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń