piątek, 20 czerwca 2014

Kotlety ryżowo-brokułowe z kopytkami i mizerią

Nareszcie dzień wolny. A u mnie oznacza to czas na gotowanie i przeważnie nowy przepis na blogu.
Pomysłów na dzisiejszy obiad miałam kilka. Dominique też. Nie było burzy mózgów, bo nagle naszło mnie na typowy, polski przysmak, ale... w wersji wegańskiej!
Dodatkowo, jak na tę porę roku, mamy pochmurną pogodę, a w powietrzu czuć deszcz. I to właśnie lubię.
Wtedy jestem aktywna i "chce mi się" :) 
Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moim pomysłem na "Typowy obiad" w wersji wegańskiej.



KOTLETY

Składniki:
1 szklanka (pojemność 200-250ml) ryżu Basmati
1 mały brokuł
2 średnie marchewki
1 mały por
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego i majeranku
1 kostka rosołowa warzywna
2 łyżki otrębów owsianych
3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Bułka tarta

Ryż gotujemy wedle opisu na opakowaniu z tą różnicą, że do wody dodajemy jedną kostkę rosołową i ząbek czosnku. Studzimy.
(Ważne jest, żeby ryż był 100% zimny. Inaczej będzie się lepił w dłoniach podczas formowania, a kotlety mogą się rozpadać podczas smażenia)
Brokuł wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 7 min. (powinien być bardzo miękki). Rozdrabniamy widelcem.
Pora kroimy w kostkę i podsmażamy.
Marchewkę ścieramy na dużych "oczkach".
Warzywa mieszamy z ryżem i roprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem oraz majerankiem.
Dodajemy mąki i otręby. Mieszamy.

Formujemy pierwszego kotleta (jeśli będzie się rozpadał, to dodajemy więcej mąki pszennej i otrębów) i obtaczamy w bułce tartej. I tak dalej i tak dalej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.





KOPYTKA

Składniki:
6 bardzo dużych ziemniaków (ok. 1kg z hakiem :) )
2 szklanki mąki pszennej
4 łyzki mąki ziemniaczanej
Świeży koperek
Sól i pieprz

Ziemniaki gotujemy do miękkości i studzimy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Tłuczemy je bardzo starannie lub przeciskamy przez praskę, ewentualnie maszynkę do mielenia.
Doprawiamy solą i pieprzem, i dodajemy pokrojony koperek.
Po trochu dodajemy mąki i zagniatamy na blacie lub stolnicy (wystarczy do połączenia składników)
Formujemy wałki i odkrajamy kopytka o szerokości 2-3cm.


Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, do wypłynięcia i nie dłuzej niż 1 minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na głęboki talerz lub półmisek.




MIZERIA

Składniki:
1 średni ogórek szklarniowy
Sól i pieprz
Odrobina cukru
Kilka łyżek sojowego jogurtu naturalnego Alpro

Ogórek kroimy w cienkie plastry. Posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy jogurtem i gotowe :P

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz