1 duży bakłażan
1 duża cukinia
3 pomidory
1 cebula
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Zioła: bazylia, oregano, natka pietruszki, tymianek, lubczyk, czosnek granulowany
Szczypior z dymki
Sól i pieprz
1l bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek lub olej
Bulion:
Pokrojoną w kostkę marchewkę oraz natkę pietruszki, szczypior i opaloną na gazie cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy szczyptę pieprzu i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy na najmniejszy ogień i gotujemy ok. 30 min. Na sam koniec dodajemy 2 kostki rosołowe, warzywne.
Pulpa warzywna:
Przekrojone na pół ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
Bakłażana kroimy w grube plastry i opruszamy go solą. Odstawiamy na 10 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię kroimy również w grube plastry.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry bakłażana i cukinii, pomidory w całości i ziemniaki. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem i tymiankiem. Polewamy sporą ilością oliwy.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190*C.
W czasie, gdy warzywa siedzą w piekarniku, wyjmujemy z bulionu wszystko oprócz marchewki i dodajemy przecier pomidorowy.
Następnie, upieczone warzywa blendujemy w misce razem ze szczypiorem i natką z bulionu.
Przekładamy pulpę do garnka z bulionem i gotujemy przez 10 min.
(Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz