sobota, 28 czerwca 2014

Serniczki truskawkowo-malinowe z białą czekoladą.

Dzisiaj bez dłuższego wstępu.
Po prostu... Dziękuję wszystkim za każdy "lajk" na Facebooku! <3
Obiecany przepis na słodko.

Serniczki truskawkowo-malinowe z białą czekoladą! Tadam!


Składniki na 12 mini serniczków:
500g jogurtu greckiego
400g białej czekolady
100g cukru
3 żółtka
Dżem truskawkowy
Świeże maliny

Spód:
1/2 paczki ciastek Digestive (ok. 200g)
2 łyżki stołowe prawdziwego kakao
100g masła

Dodatkowo:
Forma na muffiny (12 muffinów)
12 papilotek
Wykałaczka


1. Piekarnik nagrzewam do 160*C, a papilotki układam w formie do muffinów.
Ciastka mielę drobno (nie dorobiłam się jeszcze robota kuchennego, więc potraktowałam je blenderem) i mieszam z kakao.
Masło rozpuszczam i wlewam je do pokruszonych ciastek i kakao. Mieszam, aż składniki się połączą.
Wkładam +/- 2 łyżeczki do każdej papilotki i dobrze przyciskam.
Piekę przez 10min., wyjmuję z piekarnika i studzę.

2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Jogurt, cukier i żółtka mieszam za pomocą szpatułki. Dodaję powoli czekoldę.
Masę wlewam do każdej papilotki, do pełna. Wkładam po łyżeczce dżemu truskawkowego i za pomocą wykałaczki rozprowadzam go, aby serniczki miały marmurowy wzorek.

3. Serniczki piekę przez godzinę. Po całkowitym wystudzeniu wkładam je do lodówki na 2h (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dekoruję świeżymi malinami.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz