piątek, 4 lipca 2014

Burgery ryżowe z kalafiorem i pieczarkami + domowe tzatziki

Kto nie kocha burgerów? Tych mięsnych i bezmięsnych? Nie wiem, jak Wy, ale my je uwielbiamy.
Do tego burgery wegetariańskie/wegańskie można zrobić z nieskończonej liczby produktów, których do tej pory nigdy nie używaliśmy.
Kuchnia bezmięsna to tak, jakby od nowa uczyć się gotować. W sklepie chodzimy w zupełnie inne zakątki niż dotychczas, sięgamy po produkty z innych półek. Tryliardy możliwości, nowe horyzonty itp. itd.

A poza tym, dzisiaj jest 4. lipca czyli amerykańskie Święto Niepodległości i właśnie z tego powodu naszło mnie na te boooossskkkiieeee burgery ryżowe z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami!





Składniki:

BURGERY
1 szklanka ryżu Basmati (proporcje 1:2)
1/2 kalafiora
500g pieczarek
1 szklanka płatkow owsianych
Świeży koperek i natka pietruszki
1 kostka rosołowa, warzywna
Sól i pieprz
Po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i chili
3 łyżki sosu sojowego
+ bułki hamburgerowe

PIECZONE ZIEMNIACZKI
ok. 500g ziemniaków (najlepiej małych, bo kroję je na ćwiartki)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sól i pieprz
1 łyżeczka cukru

SOS TZATZIKI

1 opakowanie jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1/2 świeżego ogórka
Sól i pieprz


Do burgera dodałam:
Plasterki ogórka konserwowego
Mix sałat
Ser Cheddar Hochland



Wykonanie:

BURGERY
1. Ryż gotuję na sypko (do wody dodaję kostkę rosołową).
Kalafior gotuję, aż będzie na tyle miękki, aby rozgnieść go widelcem.
Pieczarki kroję bardzo drobno i smażę na oleju, aż się zrumienią.
Wszystko dobrze studzę.

2. Do wystudzonej bazy na burgery dodaję posiekany koperek, natkę pietruszki, pieprz, paprykę słodką i chili oraz sos sojowy. Wszystko dobrze mieszam.
Dodaję płatki owsiane.
Formuję płaskie burgery (jeśli się źle formują - dodaję więcej płatków).
Smażę na dobrze rozgrzanej, suchej patelni: każdą stronę po 2 minuty na dużym ogniu, potem przez ok. 8 min. na małym (+/- 4 min. na każdą stronę).


PIECZONE ZIEMNIACZKI
1. Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki. Do wody dodaję łyżeczkę cukru (ziemniaki będą bardziej chrupiące), sól i ząbek czosnku.
Gotuję przez ok. 6 min.

2. Ziemniaki odlewam i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na blasze, opruszam granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i piekę przez 20 min. 


SOS TZATZIKI
Ogórka ścieram na dużych oczkach, czosnek drobno siekam. Dodaję do jogurtu, doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Wstawiam do lodówki na min. 1h.


Jak podałam burgera?
Bułkę podpiekłam środkową stroną na suchej patelni (ok. 3min.).
Dolną część posmarowałam sosem, położyłam sałatę i burgera.
Następnie plasterki ogórka i ser na górną część.
I voila ;) ;)







SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz