poniedziałek, 2 czerwca 2014

Prosty i szybki spód do pizzy. Bez drożdzy.

Składniki:
2 kubki mąki pszennej
1/3 kubka oleju roślinnego (ja użyłam oleju z bazylią)
3/4 kubka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii


Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie wlewamy olej i mleko sojowe.
Mieszamy i szybko zagniatamy.
Ciasto wyrabiamy na blacie kuchennym lub stolnicy przez 10 minut, cały czas podsypując sporą ilością mąki (przez jakiś czas będzie dość wilgotne).
Rozwałkowujemy (lub formujemy w łapkach) na jedną dużą lub dwie średnie.

Pizzę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier posypujemy semoliną).
Dalej standardowo: duuużżżżoooo sosu (prosty przepis poniżej) i ulubione składniki! :)
Pieczemy 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200*C


Sos do pizzy:
1 mała puszka przecieru pomidorowego
Po 1 łyżeczce granulowanego czosnku, bazylii i oregano
Kilka łyżek wrzątku

W małym kubeczku zioła i czosnek zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na kilka minut.
Odlewamy wodę. Przecier przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, mieszamy i voila!


My naszą pizzę zrobiliśmy z mozzarellą, czarnymi oliwkami, pomidorami, kukurydzą, cebulą, pieczarkami i żółtym serem.
Była przepyszna. Ciasto jest naprawdę super alternatywą dla kochającyh pizzę, którzy nie lubią czekać, aż ciasto wyrośnie ;)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz