sobota, 5 lipca 2014

Mus czekoladowy z awokado (bez mleka i jajek)

Awokado to jeden z najsmaczniejszych owoców, z którego możemy stworzyć mnóstwo pysznych rzeczy :)
Owszem, jest kaloryczne, ale są to same zdrowe kalorie! Zawiera m.in. tłuszcze omega-3 i dobrze wpływa na nasze serce i zmniejsza ciśnienie krwii. Nie wspominając już o tym, że jest bezbłędne pod każdym względem! <3
(http://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/)

A skoro można z niego zrobić wiele, to czemu nie, np. czekoladowy mus? Mus bez jajek i dodatku krowiego mleka.
(Aczkolwiek... jeżeli nie jecie miodu, bo produkują go pszczoły, użyjcie syropu z agawy ;) )

Składniki:
1 duże i dojrzałe awokado
1/4 szklanki kakao (z górką)
1/4 szklanki mleka sojowego
7 łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
Kawałek gorzkiej czekolady


WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki blenduję przez kilka minut, aż uzyskam turbo gładką masę.

2. Przekładam do kieliszków (lub miseczek, wysokich szklanek, co tam macie w domu).
Wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

3. Dekoruję startą, gorzką czekoladą (lub ulubionymi owocami).



SMACZNEGO!

PS Dochodzę do wniosku, że mus wyszedł mi na tyle gęsty, że można go potraktować jak Nutellę, więc następnym razem pójdzie w słoiczki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz